SPIŠSKÁ SOBOTA: Oltár sv. Juraja je dielom Majstra Pavla z Levoče

20.10.2008 Kežmarok

Spišská Sobota 20. októbra (TASR) - Dominantou Spišskej Soboty, kam zavíta v piatok 24. októbra britská kráľovná Alžbeta II. , je Kostol sv. Juraja s dielom Majstra Pavla z Levoče.
O živote stredovekého rezbára súčasníci veľa nevedia. Nie je známe ani jeho priezvisko. Dlhý čas žil a tvoril v Levoči, kde sa oženil a bol aj členom mestskej rady. Keďže mestský archív vyhorel, nezachovalo sa o súkromí Majstra Pavla takmer nič, len jeho dielo.
\"Celý hlavný oltár je dielom Majstra Pavla z Levoče. Keď sa na Slovensku povie Majster Pavol, je to asi tak, ako keď sa v Taliansku povie, že je to dielo Michelangela alebo Leonarda. Bol to naozaj génius, ktorý svojim postavám alebo dielam vedel vdýchnuť majstrovstvo, a súčasne vedel byť aj úsmevný, \" povedal pre TASR farár Michal Lipták, ktorý bude kráľovskú návštevu sprevádzať interiérom kostola.
Počiatky Kostola sv. Juraja v Spišskej Sobote siahajú do 13. storočia. Postavili ho v románskom štýle, ale v 15. storočí ho prebudovali a dostal gotický charakter. Koncom 15. a začiatkom 16. storočia vyzdobili interiér piatimi gotickými oltármi, ktoré sú zreštaurované a ako zdôraznil správca farnosti, sú pôvodné. Hlavnému oltáru dominuje súboj sv. Juraja s drakom ako symbol boja dobra so zlom a Posledná večera s typickým rukopisom Majstra Pavla. Svätý Juraj je patrónom rytierov, vojakov, ale aj utláčaných.

Lipták: \"Celý tento oltár je z dielne Majstra Pavla z Levoče. Keď sa na Slovensku povie, že je to dielo Majstra Pavla, tak je to asi tak, ako keď sa v Taliansku povie, že je to dielo Michelangela alebo od Leonarda. Bol to naozaj taký génius, ktorý svojim postavám alebo dielam vedel nielen to majstrovstvo tam vdýchnuť, ale on vedel aj byť taký niekedy úsmevný... \"
 

Vyberte región